Workshops 2016

Stilte wandeling
bezinning op Ruth

10-1-2012 (2)

7.00 – 8.00 uur

start: bij de toren van de Lebuinus

 

Workshop, ter voorbereiding op de kerkdienst

wordle_Ruth3

8.45-9.45 uur

in de Lebuinuskerk

 

 Sociaal bewogen een eenvoudige vrouw en een hooggeplaatste heer
een rondleiding door Deventer

DSC02859

8.30-9.45 uur

start: onder de toren Lebuinuskerk

Workshophouder: Nelleke Boonstra

Omschrijving activiteit:

Tijdens de rondleiding vertelt Nelleke Boonstra over Nicolaus von Kues, de Kogelherren van Wolf en de broeders en zusters van het gemeene leven?

We wandelen langs markante plekken van het Middeleeuwse Deventer gerelateerd aan Geert Groote, de zusters van het gemeene leven en: Nicolaus van Kues!

Na de kerkdienst

Onderstaande workshops gaan niet door vanwege te weinig aanmeldingen. We hopen het later nog eens aan te bieden. Ieder die zich opgegeven heeft krijgt bericht.

 

Workshop 1: Creatief Schrijven:
Thema: Een voorbeeldig leven

DSC03090

11.30-13.30 uur (met lunch)

plaats consistorie Lebuinuskerk

Workshophouder: Trudy Helder

Omschrijving activiteit

In deze workshop schrijf je zowel persoonlijk als samen over de Moderne Devotie en over jouw beleving van een devoot leven. Deze inspirerende beweging daagt je uit om de pen op te pakken om daarmee niet alleen van je af te schrijven, maar ook naar je toe te schrijven. Je ontvangt daarvoor korte en concrete schrijfopdrachten. Die brengen je op het spoor van een voorbeeldig leven, waarin zowel Ruth als de moderne devoten ons zijn voorgegaan.

Het lezen van de aren is te vergelijken met de buigende beweging van het schrijven. Wat valt er te rapen, te lezen, te mijmeren, te overwegen terwijl je schrijft? Laat je tijdens deze workshop verrassen door de reis naar binnen en wat je samen bij elkaar ‘leest’. Het wordt zeker een creatieve uitdaging!

Werkvorm en aantal deelnemers:

Het Creatieve Schrijven vindt plaats in kleine groepen. Elke deelnemer schrijft zijn of haar eigen opdrachten uit. Er is gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Schrijfgerei is aanwezig.

Omschrijving workshophouder

Trudy Helder is woonbegeleider in de gezondheidszorg, theoloog, creatief schrijver, portrettekenaar. Ze organiseert met passie workshops en cursussen Creatief Schrijven. Hierin nodigt ze mensen uit om door middel van concrete en thematische schrijfopdrachten spontaan de eigen beleving te noteren. Iedereen kan meedoen. Haar spreuk is: ‘Door te schrijven ontdekt een mens wat hem of haar raakt’.
Welkom op haar website Creatief Schrijven & Portret Kunst: link

Workshop 2 bibliodrama
Thema: Ruth gaat naar het land

Gomes Ruth

11.05-13.30 uur (met lunch)

Locatie: In de Lebuinuskerk

Omschrijving activiteit

Bibliodrama is een belevingsspel, dat ons dichter bij het Bijbelverhaal kan brengen, dichter bij ons eigen verhaal en dichter bij het verhaal van de ander. We maken daarbij gebruik van de ruimte. We beginnen met een verkenning van de tekst en ontdekken de verschillende rollen. Daarna zoeken we onze plaats in de ruimte van het verhaal. Zo kunnen we nieuwe betekenissen op het spoor komen.

Omschrijving workshophouder

Suzanne Holsappel is theoloog en bibliodramaleider.

.

workshop 3: het bijbelboek Ruth

wordle_Ruth3

11.30-13.30

plaats: Lebuinuskerk

workshophouder: Ingrid de Zwart

Samen het boek Ruth lezen en bespreken.

Ingrid de Zwart is predikante van de Protestantse Gemeente Deventer

 

 

Workshop 4: Meditatieve Dans/ Sacred dance.
thema: onze weg van Hemelvaart naar Pinksteren

DSC03019

11.30-13.30 uur

Plaats:  Lebuinuskerk

Workshophouder:  Tonny de Groot

Omschrijving activiteit: met behulp van passende muziek meditatief dansen.
zowel voor beginnende als ervaren mensen,

Thema: van Hemelvaart naar Pinksteren

Sacred Dance is een manier om heel bewust te worden van jezelf. Op een ontspannen manier vragen we onszelf af: Wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar ga ik naar toe. En deze dag doen we dat in het kader van onze weg van Hemelvaart naar Pinksteren.

Omschrijving workshophouder 

In 1992 kwam ik met Sacred Dance in aanraking. Ik was meteen geraakt en heb me in deze vorm van bewegen verder bekwaamd en verdiept.  In 1995 begon ik met de opleiding. In 1998 behaalde ik mijn diploma “Docente Sacred Dance”.

In mijn afstudeerscriptie vergeleek ik de weg van de danser met de weg van de pelgrim. Beide wegen zijn metaforen van de levensweg en in feite zijn beide wegen omwegen naar je eigen hart.  De weg van de danser kende ik inmiddels al aardig. De weg van de pelgrim wilde ik ook ervaren. In 2000 arriveerde ik als pelgrim-op-de-fiets in Santiago de Compostela.
Tonny de Groot

 

foto’s : Trudy Helder, Nelleke Boonstra en
‘de bijbelse tuin van Hoofddorp’, zie www.artway.eu Ruth